Warren Buffet

Vítejte v prvním článku série Úspěšní investoři. Asi tím nejznámějším, kterým bych chtěl dnes začít je Warren Buffet. Narodil se roku 1930 v Omaze (stát Nebraska) jako druhé dítě a jediný syn svých rodičů. Jeho otec byl burzovní makléř a republikánský kongresman. Již od malička přemýšlel, jak získat peníze a tak v 6 letech prodával limonádu a golfové míčky. Svoje první akcie koupil v 11 letech, za peníze vypůjčené od otce. Zakoupil si 3 akcie městské služby Cities Service Preferred po 38$ za kus. Krátce poté však hodnota spadla na 27$. Warren však neztratil nervy , vytrval a vzápětí cena akcie stoupla na 40$. Byl to jeho první zisk z akciových trhů.

Ve 13 si jako roznašeč novin vyplnil své první daňové přiznání, kam si do výdajů napsal své kolo a hodinky.  Ještě v témže roce byl jeho otec zvolen do Kongresu a rodina se stěhuje do Washingtonu. Ze zisku z cenných papírů kupuje za 1200$ 40 akrů hodnotné půdy v Nebrasce, kterou posléze pronajímá místnímu farmáři. V posledním roce střední školy kupuje se svými spolužáky herní automat, který umístí do místního holičství. Během měsíce vydělal skupině mladíku na další dva automaty. Po střední škole se rozhodne pokračovat na University of Nebraska kde po večerech čte knihy od amerického ekonoma Benjamina Grahama. Když Buffetta nepřijmou na obchodní fakultu Harvardu, přihlásí se na Kolumbijskou univerzitu v New Yorku. Tady se setkává se svým velkým učitelem Benjaminem Grahamem, pro kterého jistý čas pracuje.

Na soukromí život nemá Warren moc času. Ožení se však se starou rodinnou přítelkyní Susan Thompsonovou, zakoupí dům v Omaze a nastěhuje se sem již potomky (má celkem 3 děti). V Omaze založí sdružení místních malých investorů od kterých vybere celkem 25,000$ (s vlastním vkladem pouze 100$) za které nakupuje a prodává akcie.

V roce 1969 se toto sdružení rozpadlo, Warren však dosáhl skvělých investičních výsledků. Osobní život se mu však hroutí. Na konci 70.let se od něj manželka odstěhuje, už nevydrží po boku věčně pracujícího Warrena. Nikdy se však oficiálně nerozvedou. Susan však seznámí Warrena s lotyšskou servírkou Astrid Menksovou. Ta se za krátký čas nastěhuje k Warrenovi do rezidence kde žijí společně i s manželkou. Trojúhelník končí smrtí Susan v roce 2004.

Warren dále shromažďuje majetek. Stane se šéfem společnosti Berkshire Hathaway, která kontroluje takové společnosti jako Coca-Cola, American Express nebo Washington Post, od roku 2001 i Gillete. Pravidelně se umisťuje na špičce žebříčku jmění vydávaného deníkem Forbes.

Designed by: search engine optimization company | Thanks to seo service, seo companies and internet marketing company